onkruid eten

apr 23, 2019 | Inspirerend eten | 0 Reacties

Deze soorten onkruid kun je opeten

Geschreven door De redactie

Wie dacht dat onkruid nutteloos is, heeft het mis. Er zijn namelijk tal van soorten onkruid die je perfect kunt gebruiken in de keuken. Meng het door een salade, verwerk het in een pesto of voeg ze toe aan je dagelijkse smoothie.

Paardenbloem

Wat veel mensen niet weten is dat je alle delen van de paardenbloem kan opeten. Zowel de bladeren, de steel als de bloem zijn eetbaar en zelfs erg voedzaam en medicinaal.

De paardenbloem is goed voor je lever, het bevordert je spijsvertering en het kan zelfs symptomen van reuma verlichten.

De groene blaadjes smaken licht bitter en je kunt ze gemakkelijk fijn snijden en mengen in een frisse salade. De bittere smaak zorgt ervoor dat je minder snel zin krijgt in suiker. Bovendien zorgen de blaadjes ervoor dat je belangrijke vitamines zoals vitamine A, D, E en K sneller en beter kan opnemen.

De gele bloemblaadjes kun je verwerken in een confituur. Meng de bloemblaadjes met citroensap, sinaasappelsap, suiker en water. Laat dit mengsel koken en vervolgens afkoelen.

Brandnetel

Brandnetel is een heel krachtige plant waarvan je ook alle delen kan opeten. De groene blaadjes van de brandnetel zitten vol mineralen en antioxidanten. Een soep van brandnetels of thee helpt dan ook erg goed tegen allerlei ziektes en kwaaltjes. Het is goed voor je huid en haar, het bestrijdt verschillende allergieën en het is ook nog eens bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Tijdens het plukken van de brandnetel moet je voorzichtig zijn omdat de bladeren kunnen prikken. Eens je de plant laat drogen of kookt verliest het zijn brandharen.

Brandnetels kun je perfect in een groene smoothie verwerken aangezien het een echte superfood is.

Veldkers

Veldkers is één van de meest voorkomende soorten onkruid die we in onze tuin tegenkomen. Dit groene kruidje zit boordevol smaak. Het is lichtjes pittig en vergelijkbaar met de smaak van waterkers.

Veldkers zit vol vitamine C. Het heeft bloedzuiverende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het smaakt bijzonder lekker in een salade of in een heerlijke pesto. Daarnaast kun je er ook een saus of dressing mee op smaak brengen of het plantje verwerken in een soep.

Meer weten?

Onkruid, ons beste geneeskruid

4 recepten met ‘onkruid’ uit jouw berm of tuin

Al jaren eten wij onkruid

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.