5 april 2017

0 comments

Wa groeit er in mijnen hof? Citroenmelisse…

Door Linda Nuyts

Inspirerend eten

De tuin hier in Koningshooikt is nog nieuw voor mij. Leuk om zo in de lente te ontdekken wat er naar boven komt en dan even op te zoeken waar het goed voor is en wat ik er mee kan doen. Vanmorgen ben ik teruggekomen met enkele bosjes citroenmelisse.

Citroenmelisse is een vrij bekend kruid. Het is ook gemakkelijk te kweken in eigen tuin. Het is een meerjarige plant die groeit op eerder schrale grond. Je herkent hem gemakkelijk aan de zalige geur. Als je er met je handen over wrijft, ruik je de citroen onmiddellijk.

Even opzoeken waar citroenmelisse goed voor is.

Op de website Anne Tannes Tuin lees ik dat citroenmelisse verzachtend werkt op de maag bij krampen of misselijkheid. Maar het is vooral bekend voor zijn rustgevende werking bij nervositeit en slaapproblemen.

Andere indicaties:

  • menstruatieklachten
  • spijsverteringsproblemen
  • winderigheid

Je gebruikt hiervoor de bovenste gedeelten van de niet bloeiende plant (dus niet de wortels of de bloempjes).

Hoe gebruik je citroenmelisse?

thee citroenmelisseTerwijl ik dit schrijf staat hier een potje water te koken met de citroenmelisse, munt en kamille. Hier in huis drinken ze het graag koud. Daar gaat dan honing bij of cocosbloesemsuiker (zoetebekjes) en enkele schijven citroen. De ijskast in en je hebt een gezonde frisdrank.

Hier vond ik nog een receptje voor limonade om uit te proberen. Ik zou de kristalsuiker wel vervangen door iets gezondere alternatieven.

http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=24

ijsthee van citroenmelisse

Ik ben geen kruidenkenner en al helemaal geen dokter natuurlijk. Voorzichtig zijn dus, als je planten uit je tuin gaat plukken om thee van te maken. Zorg dat je het toch even aan iemand vraagt als je niet zeker bent. Ik heb gelukkig een wandelende plantenencyclopedie in huis, da’s altijd handig. 🙂

Meer informatie over citroenmelisse:

www.plantaardigheden.nl

www.natuurlijkerwijs.com/

www.kruidenkriebels.be/

Leuke recepten met citroenmelisse

Couscoussalade met citroenmelisse

Citroenmelisse Pesto

Deze vind je misschien ook inspirerend:

Vertel ons wat je denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Op de hoogte blijven?

Als je graag een mail krijgt met een overzicht van nieuwe artikels en interviews, activiteiten en workshops, schrijf je dan in voor de High Vibes Nieuwsbrief. Geef ook op waar je interesses liggen zodat ik de nieuwsbrief kan inrichten naar jouw voorkeuren.

Houd me op de hoogte over

(*) door in te schrijven ga je akkoord met onze privacy policy