13 maart 2017

0 comments

InspiratieReeks EFT of Emotional Freedom Techniques: Hoe werkt het?

Door Linda Nuyts

Inspirerend helen

In deze InspiratieReeks probeer ik zo dicht mogelijk bij de originele versie van EFT  of Emotional Freedom Techniques te blijven zoals die wordt aangeleerd door Gary Craig op www.emofree.com

Basisinzicht

“De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem”

Hoewel ik zelf de term ‘negatieve emoties’ ongelukkig gekozen vind, wil ik hier toch ook vertrekken van deze basisuitspraak van Gary Craig. Emoties op zich kunnen nooit negatief zijn. Wat zouden wij zijn zonder de kracht van onze emoties?

Negatieve emoties zou ik eerder omschrijven als ‘alles wat ons verhindert om in het hier en nu te zijn, om gelukkig te zijn en ons volledige potentieel te verwezenlijken’. Dit gaat vaak gepaard met je niet goed voelen, niet goed in je vel zitten, verwarring, angst, pijn,… Wanneer we dit energetisch bekijken spreken we van een verstoring in ons energiesysteem.

Deze verstoring wordt opgeroepen door een situatie, een geur, een beeld, in het hier en nu. Het hier en nu roept een herinnering op, een gedachte, een patroon en ons systeem reageert verstoord.  Wat NU gebeurt is dus niet de ware oorzaak van hoe wij ons voelen. Het is ons systeem dat blokkeert en dat voel je…

Bij EFT richten wij ons niet op het analyseren en doorpraten van deze oude herinneringen. Ook richten wij ons niet op het veranderen van de gedachten die de verstoring oproepen. We richten ons rechtstreeks op de verstoring in het energiesysteem via het tappen op bepaalde meridiaanpunten. Situaties in het hier en nu, herinneringen aan vroeger, negatieve gedachten of positieve affirmaties vormen de toegangspoort naar de verstoring, EFT richt zich op het energiesysteem zelf.

Wanneer de verstoring behandeld wordt, kan energie terug vrij stromen, oude emoties worden losgelaten, negatieve gedachten zijn minder hardnekkig.

“De oorzaak van alle negatieve emoties is een verstoring van het energiesysteem”

Accupunctuur zonder naalden

In essentie is EFT een versie van emotionele acupunctuur zonder naalden. In plaats van naalden te gebruiken, richten we ons op wat ons “probleem” is, terwijl we met de vingers tappen op bepaalde meridiaanpunten. De eenvoud van EFT zit vooral in het basisrecept. We gebruiken een zelfde procedure voor elk probleem. Daardoor kan iedereen tot op een bepaalde hoogte goede resultaten behalen zonder extra hulp.

Ons lichaam heeft ook een elektrische component. We weten allemaal dat we elektrische geladen zijn. Denk maar eens aan een trui die knettert in de winter of het grappige haar van je dochtertje als ze in de zetel zit. Maar er is meer. Als je een hete kookplaat aanraakt, voel je de pijn onmiddellijk omdat dit doorgegeven wordt via je zenuwen naar je hersens. De pijn reist met de snelheid van elektriciteit door je lichaam en daarom kan je ook direct reageren. Zonder deze energieverplaatsing zou je niet kunnen horen, zien, voelen of ruiken.

Deze energiebanen zijn niet zichtbaar voor het oog. En in de westerse geneeskunde worden deze ook niet zo in kaart gebracht. Nochtans: als de energieflow stopt, sterven wij. Als de energieflow geblokkeerd is, voelen we ons niet goed en worden we ziek.

Je kan het vergelijken met een televisietoestel. Je ziet de elektriciteit niet door het toestel stromen, maar je weet wel dat de stroom ‘goed’ is, als geluid en beeld goed zijn. Als je met een schroevendraaier de binnenkant eens goed zou door elkaar halen, kan de elektriciteit niet meer juist stromen en is het beeld en/of geluid verstoord.

Een belangrijke tussenstap

We zijn er ons meer en meer van bewust dat herinneringen uit het verleden ons beïnvloeden in het nu. Een moeilijke herinnering maakt dat we ons niet goed voelen of we er ons nu bewust van zijn of niet. Beslissingen in het nu gaan we dus baseren op deze gevoelens die vaak horen bij de perceptie en ervaringen van een kind.

Vaak gaan wij er daarom alles aan doen om deze ervaringen uit het verleden te ‘vergeten’, een plaats te geven of te verwerken. Maar er wordt daarbij iets belangrijks over het hoofd gezien. Een moeilijke herinnering heeft alleen een effect op ons in het nu, als zij een verstoring veroorzaakt is ons energiesysteem.

Het zijn immers niet de gedachten of de herinneringen die de onaangename gevoelens veroorzaken, het is de verstoring in ons energiesysteem die we voelen. Met EFT kunnen we ons energiesysteem ‘leren’ om in balans te blijven ondanks de herinneringen en bijhorende gedachten uit het verleden.

Daardoor kan in het hier en nu de energie vrij en natuurlijk door ons lichaam stromen met minder stress, pijn en problemen als gevolg.

In een volgend artikel gaan we verder in op de basisprocedure van EFT.  En dan kan je aan de slag…

Wil je je graag verdiepen in EFT?

Hier zijn alvast enkele websites waar je in kan gaan grasduinen:

www.emofree.com

http://eft-belgium.org

http://eftnederland.nl/

Deze vind je misschien ook inspirerend:

Vertel ons wat je denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Op de hoogte blijven?

Als je graag een mail krijgt met een overzicht van nieuwe artikels en interviews, activiteiten en workshops, schrijf je dan in voor de High Vibes Nieuwsbrief. Geef ook op waar je interesses liggen zodat ik de nieuwsbrief kan inrichten naar jouw voorkeuren.

Houd me op de hoogte over

(*) door in te schrijven ga je akkoord met onze privacy policy