gary craig

feb 25, 2017 | Inspirerend helen | 0 Reacties

InspiratieReeks EFT: Emotional Freedom Techniques – Het begon met Gary Craig

Geschreven door Linda Nuyts

Het EFT-verhaal begint met een Amerikaanse Psychiater, Roger Callaghan. Deze klassiek geschoolde psychiater had een hobby en passie: oosterse geneeskunde. In zijn praktijk werkte hij met uiteenlopende psychiatrische problemen, maar zijn expertise lag vooral in het werken met fobieën.

Zo was er ook Marie, een patiente met een waterfobie. Op een dag komt zij voor haar wekelijkse sessie in de praktijk en klaagt zij over een lastige maag. Zij kan zich daardoor niet concentreren op het werk dat zij samen doen.

Daarom neemt Roger Callaghan een ongewone beslissing.. Hij beslist om even te experimenteren met de merdiaanpunten. Hij heeft naruurlijk geen naalden in zijn praktijk en is ook geen erkend acupuncturist en vraagt daarom aan Marie om met haar vingers te tappen onder het oog (het maagpunt).

Voor de psychiater is er bij Marie duidelijk een verlichting van de lastige maag en hij wil verder gaan met de sessie. Maar Marie houdt hem tegen. Ze vertelt de psychiater enthousiast dat ze ook verlost is van haar fobie. Roger Callaghan ontdekt op deze manier dat er een verband is tussen de meridiaanpunten en verschillende psychische ziektebeelden. Hij onderzoekt en experimenteert en stelt uiteindelijk een systeem samen dat hij TFT of Thought Field Therapy noemt.

Along comes Gary Craig…

Hij droomt er echter van om een techniek te vinden die eenvoudig is en door iedereen aan te leren. TFT is daarvoor de ingewikkeld. Hij vereenvoudigd het systeem en noemt het EFT of Emotional Freedom Techniques. Gary Craig, Standfort Ingenieur en bezieler van de EFT-beweging, ontmoet deze psychiater en wil alles weten over TFT. Op dat moment is hij eigenlijk net op pensioen na een succesvolle businesscarriere. Hij is gepassioneerd door alles wat met persoonlijke groei en motivatie te maken heeft en is op zoek naar technieken die ECHT werken. Hij is onder de indruk van de resultaten van TFT en studeert voor een tijdje met Roger Callaghan.

De wereld rond

Gary Craig werkt een tijdje zelf met EFT tot hij zeker genoeg is van zijn stuk om anderen er bij te betrekken. In 1995 maakt hij zijn eerste DVD’s (waarschijnlijk nog video’s toen) en stuurt ze naar een aantal therapeuten in zijn omgeving. Tegen zijn verwachtingen in reageren een aantal van hen zeer enthousiast en willen zij meer weten. Zo gaat de bal aan het rollen.

Voor Gary het goed en wel beseft, verspreid EFT zich over Amerika en later ook over de restvan de wereld. Hij hanteert daarbij een Open Hand Policy, wat wil zeggen dat iedereen vrij is om EFT te gebruiken en door te geven. Gary wil ook dat de techniek gratis beschikbaar blijft voor iedereen. Hij maakt daarom een uitgebreide handleiding en een website boordevol informatie, zodat iedereen die wil met EFT aan de slag kan zonder dure cursussen te moeten volgen.

Een vloek of een zegen?

De Open Hand Policy en de passie van Gary zorgden er voor dat EFT zich zeer snel verspreidde over alle continenten. Het was een uitstekende zelfhulptechniek waar velen baat bij hadden. Maar ook vele therapeuten en coaches gingen er mee aan de slag. De ene therapeut werkte met EFT zoals het aangeleerd werd door Gary, anderen gingen het combineren met andere technieken.

Het verder experimenteren met EFT werd zeer sterk aangemoedigd door Gary zelf. Maar dit had één nadeel: er ontstonden onnoemelijk veel vormen van EFT en het werd voor een nieuwkomer heel verwarrend en overweldigend.  Ook Gary kan de wildgroei niet te baas en gooit uiteindelijk de handdoek in de ring.  Hij geeft EFT vrij aan de wereld en iedereen mag er mee doen wat hij/zij wil.

Maar niet voor lang…

Gary Craig komt terug met zijn Gold Standard EFT (TM)

Na enkele jaren van zelf groeien en reflecteren, neemt Gary de touwtjes terug in handen.  Hij blijft er nog steeds van overtuigd dat de kennis van EFT voor iedereen gratis toegankelijk moet zijn.  Daarom kan iedereen zonder betaling EFT leren via de website http://www.emofree.com/eft-tapping.html.  Je kiest zelf hoeveel je studeert en wat je er dan mee doet.

In deze InspiratieReeks wil ik zo dicht mogelijk blijven bij de originele vorm van EFT, zoals deze nu nog steeds aangeleerd wordt door Gary Craig en zijn dochter Tina.

In volgende artikels gaan we verder in op de basisprincipes van EFT.  Als je deze niet wil missen, geef dan even je mailadres op en dan houd ik je op de hoogte.

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.