15 maart 2017

0 comments

Inspiratiereeks EFT: Hoe werkt EFT? (vervolg)

Door Linda Nuyts

Inspirerend helen

Het EFT Basisrecept

De oorzaak van ‘je niet goed in je vel voelen’ ligt dus in een verstoring van het energiesysteem van het lichaam. Dat wil niet zeggen dat je volledige energiesysteem verstoord is. De verstoring zit meestal op 1 bepaalde meridiaan. In principe is het mogelijk om uit te zoeken welke meridiaan dan juist verstoord is, zodat we enkel die moeten behandelen.

Dit uitzoeken is echter niet zo evident en neemt wel wat tijd in beslag. Daarom werken we binnen EFT met een protocol waarbij we alle meridianen aanpakken (de EFT- procedure). We nemen steeds dezelfde punten, zodat we zeker zijn dat we die ene meridiaan die verstoord is behandeld hebben. We tikken dus eigenlijk ‘te veel’, maar omdat de volledige procedure minder dan een minuut duurt, gaat het op deze manier nog altijd sneller dan wanneer we iedere keer op zoek moeten gaan naar de juiste meridiaan.

De volledige EFT-procedure bestaat uit:

1. bepalen van het probleem

2. bepalen van de intensiteit

3. de Set Up

4. het kloprondje

5. opnieuw afstemmen op het probleem en bepalen van de intensiteit

Houd dit schema goed voor ogen terwijl je verder leest!

Stap 1: Bepalen van het probleem

Om goed werk te kunnen doen met EFT is het belangrijk dat je werkelijk ‘inzoomt’ op het probleem.

Wat denk je?

Wat voel je daarbij?

Waar in je lichaam voel je dat? Hoe uit zich dat?

Als dat gevoel een kleur zou kunnen hebben, wat zou die

dan zijn?

Is het gevoel scherp, dof, puntig, verkrampt, ….?

Als je fysiek pijn hebt, waar juist in je lichaam is die pijn dan?

Kan je die pijn een kleur geven?

Stel je voor dat op die plek in je lichaam een voorwerp zou zitten, wat zou dat dan zijn?

Is de pijn, scherp, dof, verspreid,…

Op deze manier krijg je een duidelijk beeld en een duidelijke omschrijving van het probleem waar je wil aan werken met EFT. Dit is belangrijk voor goede resultaten.

Stap 2: Bepalen van de intensiteit

Geef een cijfer van 0 tot 10, waarbij 10 het ergste is wat je ooit hebt ervaren. Een cijfer geven aan ons probleem maakt dat we na het afwerken van de procedure onze vooruitgang kunnen bepalen. Voor een fysiek probleem kan je gewoon in het hier en nu de pijn meten. Je hoeft niet te gaan naar hoe erg het gewoonlijk is, het hier en nu is belangrijker.

Voor een emotioneel probleem meet je ook de intensiteit in het nu. Als je met herinneringen werkt dan meet je de emotionele intensiteit die je NU voelt als je de herinnering even oproept.

Stap 3: De Set UP

De bedoeling van deze Set Up is dat wij in eerste instantie het probleem dat we hebben gaan aanvaarden. Wie met energie werkt, weet dat we enkel kunnen veranderen wat we eerst accepteren. Wat we van ons wegduwen, heeft de neiging om keihard terug te vechten. Wanneer je je verzet tegen je probleem en er zo snel mogelijk ‘van af wil’, ga je paradoxaal genoeg, nog meer van je probleem tegenkomen.

Men spreekt ook wel eens van Psychologisch Omkering, wat er eigenlijk op neer komt dat je bewust het probleem wel wil loslaten, maar onbewust niet. Psychologische omkering ligt vaak aan de basis van zelfsabotage en wordt veroorzaakt door negatief denken.

Daarom bestaat de Set Up uit volgende affirmatie:

“Ook al heb ik ………….(jouw probleem), ik accepteer mezelf precies zoals ik nu ben.”

Je zegt deze affirmatie terwijl je op de onderkant van je hand (karate chop) klopt. (zie  afbeelding en video)

hoe werkt EFT

Ter verduidelijking: in eerdere versies van EFT, werd door Gary Craig aangeraden de affirmatie drie keer te herhalen. Daar wordt nu van afgestapt. Eén keer is voldoende, al zullen vele coaches en therapeuten de affirmatie waarschijnlijk drie keer herhalen. Ook op oudere video’s kan je dit nog tegen komen.

Stap 4: Het kloprondje, zachtjes tikken op de accupunctuurpunten

Klop met de toppen van twee vingers op de verschillende punten van boven naar beneden op het lichaam terwijl je je aandacht bij het probleem houdt door een geheugensteuntje: een samenvatting van een tweetal woorden of een kort zinnetje. Kijk voor de punten op de figuur of bekijk de video.

eft tappunten

De tappunten zoals weergegeven op de originele website van Gary Craig www.emofree.com

Stap 5 :Opnieuw afstemmen

Om verder te kunnen werken, is het belangrijk dat je je nu even opnieuw afstemt op het probleem:

Is de intensiteit veranderd of hetzelfde gebleven? Is de aard van de pijn veranderd? Is de plek waar je de pijn of het gevoel voelde, veranderd? Komt er een ander gevoel bij kijken? …

Begin nu opnieuw met de Set Up, waarbij je deze aanpast aan de nieuwe situatie.

In de video hieronder leg ik het nog eens uit en geef ik ook duidelijk aan waar de EFT-punten liggen.

 

Deze vind je misschien ook inspirerend:

Vertel ons wat je denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Op de hoogte blijven?

Als je graag een mail krijgt met een overzicht van nieuwe artikels en interviews, activiteiten en workshops, schrijf je dan in voor de High Vibes Nieuwsbrief. Geef ook op waar je interesses liggen zodat ik de nieuwsbrief kan inrichten naar jouw voorkeuren.

Houd me op de hoogte over

(*) door in te schrijven ga je akkoord met onze privacy policy