TRE

aug 7, 2019 | Inspirerend helen | 0 Reacties

TRE: stress loslaten door te trillen

Geschreven door De redactie

TRE staat voor Trauma and tension Release Exercises. Het is een methode waarbij je door middel van bepaalde fysieke oefeningen diepe patronen van stress en trauma kan loslaten. Door het doen van de oefeningen gaat je lichaam vanzelf beginnen trillen en dit zorgt voor een diepe ontspanning van je zenuwstelsel. Na de oefeningen ervaren de meeste mensen een diep gevoel van rust en ontspanning.

Hoe werkt TRE precies?

TRE is gebaseerd op het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Deze methode werd uitgevonden door Dr. David Berceli die tijdens zijn verblijf in Afrika en het Midden-Oosten werkte met zwaar getraumatiseerde mensen. Door zijn observaties en onderzoeken kwam hij tot de conclusie dat schudden en trillen een natuurlijke manier is van ons lichaam om stress, spanning en trauma te genezen.

TRE-oefeningen zijn eenvoudige spier- en rekoefeningen die iedereen kan doen. De oefeningen zijn op zo’n manier ontworpen dat ze trillingen uitlokken die vanuit het centrum van je lichaam komen. Dit voelt misschien een beetje raar in het begin, maar het is eigenlijk een heel natuurlijke reflex. Dieren laten bijvoorbeeld ook stress los door te gaan trillen, maar de mens is deze reflex omwille van culturele en maatschappelijke redenen gaan onderdrukken.

TRE is een fijne methode voor mensen die niet houden van verbale therapie. Je hoeft immers niet al je problemen en trauma’s te vertellen. Je gaat gewoon aan de slag met de oefeningen en je lichaam doet de rest. Daarna voel je je een pak lichter zonder dat je nare herinneringen hebt moeten bovenhalen.

In het filmpje hieronder zie je hoe zo’n TRE-sessie eraan toe gaat:

Met elke sessie gaat je lichaam een hoeveelheid spanning loslaten. Dit kunnen spanningen zijn waar we al een lange tijd mee rondlopen zoals diepgewortelde trauma’s, maar ook stress waar we dagelijks mee te maken krijgen. Per sessie kun je de trillingen op een andere manier ervaren. Soms treedt er na een sessie een gevoel van moeheid op zoals na een stevige work-out en andere keren ga je net een flinke scheut energie voelen. Na een bepaalde reeks lessen kun je de oefeningen ook alleen uitvoeren.

Meer weten?

Wij gaan vandaag dat trillen uitlokken!

Wat een trauma en post traumatisch stress syndroom met je kan doen

Trauma: hoe dieren verwerken en hoe wij daarvan kunnen leren

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.