“Ik begin er morgen wel aan” – Hoe uitstelgedrag je leven beïnvloed.

Geschreven door De redactie

Uitstellen, daar zijn we vaak goed in! Volgens Wikipedia begrijpen we onder uitstelgedrag; het uitstellen van taken die men eigenlijk wil of moet doen en waarbij men weet dat het uitstel waarschijnlijk niet goed is en tot moeilijkheden of extra stress zal leiden. Daarom wordt dit soms ook irrationeel uitstel genoemd. De term procrastinatie, afgeleid uit het Engels procrastination wordt als vakterm gebruikt.

Al meteen valt het woordje stress. Want wist je dat uitstelgedrag meestal ook voorkomt als je al stress hebt of bang bent om fouten te maken. Doet dat een belletje rinkelen? Die belangrijke presentatie, die moet goed zijn, daar hangt veel vanaf, dus die laat je nog maar even voor wat het is. Dan kan je er alvast nu niets verkeerd aan doen. 

Waarom stellen we dingen uit? 

Naast de bovengenoemde stress of angst om iets fout te doen is het ook moeilijker om motivatie te vinden voor een grote klus. De was insteken of boodschappen doen zijn nu eenmaal taken die sneller voorbij zijn en dus ook snel voldoening geven. Afvinken maar, die handel! Met als gevolg? Stress natuurlijk, die deadline van de échte taak nadert, je collega’s wanen je minder professioneel omdat je nooit eens iets klaar hebt op voorhand en je wordt minder zichtbaar binnen de organisatie.

Maar er zijn nog een heleboel andere oorzaken voor uitstelgedrag. Heb je het gevoel dat je geen overzicht hebt, dat je constant met duizend-en-één dingen tegelijk bezig bent of dat je makkelijk afgeleid of onderbroken wordt? Perfectionisme of een afnemende interesse zijn ook mogelijke oorzaken. En dan heb je altijd nog die groep mensen die steevast zullen beweren dat ze gewoonweg het beste presteren onder druk, ze hebben die naderende deadline nodig! Wel, liefste lezers, dat is klinkklare onzin. Vaak zijn die prestaties net veel minder maar omdat je zelf gelooft dat je dan beter presteert zal je jouw eigen prestatie ook hoger inschatten. 

Kan je er vanaf geraken? 

Natuurlijk! Speciaal voor jou hebben we enkele tips verzameld om komaf te maken met dat vreselijke uitstelgedrag. 

Focus op het eindresultaat

Probeer allereerst je aandacht te verschuiven van de acties naar het eindresultaat. Die presentatie maken en geven is misschien niet echt fijn, maar de lof en, wie weet, een promotie nadien zijn dan weer erg leuke dingen om aan te denken. Hou die resultaten in je hoofd om je doel niet uit het oog te verliezen, zo zullen de kleinere acties die ervoor nodig zijn niet meer zo moeilijk lijken.

Opdelen maar!

Deel je klus op in kleinere stukjes. De voldoening zal sneller komen omdat je in plaats van één gigantisch werk nu 10 kleinere kan uitvoeren. Het zal makkelijker zijn om gemotiveerd te blijven want je gaat van taak naar taak, waardoor je voor je het weet al aan de laatste loodjes bezig bent! 

Laat de wereld weten dat je een deadline hebt

Ok, zo groots moet je het nou misschien ook weer niet aanpakken, maar communiceer je deadlines met collega’s of vrienden. Je zal vanzelf al sneller doorwerken aangezien je weet dat de eerstvolgende keer dat je één van hen ziet, de onverbiddelijke vraag komt: “En is je project al af?” Dan wil je écht niet degene zijn die daar met hangende pootjes moet op antwoorden dat je eigenlijk nog niet begonnen bent, toch? Je kan zelfs vragen aan die vrienden of collega’s om je regelmatig een berichtje te sturen over de vooruitgang van je klus. 

Ban afleidingen

Trek je terug in een rustige ruimte, zet je gsm op vliegtuigstand en installeer één van die tools die je social media op je computer tijdelijk blokkeren. Zorg dus voor een situatie waarin je zonder al te veel prikkels rustig kan werken. Ook al vind je van jezelf dat je de verleiding kan weerstaan, vermijden is in dit geval écht beter dan weerstaan. Want, ook al kijk je niet, onze gedachten slagen al snel op hol waardoor je concentratie toch weer wat verlies lijdt. 

Op de goede weg maar wil je graag nog wat extra tips? Lees dan zeker deze blogs eens: 
https://www.happinez.nl/groei/ook-altijd-aan-het-uitstellen-het-is-af-te-leren-echt-waar/
https://www.heteffectievewerken.nl/blog/10-tips-tegen-uitstelgedrag.html
https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitstelgedrag

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.