hooggevoelig kind

jun 6, 2019 | Inspirerend leven | 0 Reacties

Hoogsensitiviteit bij kinderen

Geschreven door De redactie

Net zoals er hooggevoelige volwassenen zijn, komt hoogsensitiviteit ook voor bij kinderen. Toch wordt dit vaak niet herkend in de kindertijd. Kinderen die hooggevoelig zijn worden vaak bestempeld als ‘moeilijk’ en krijgen al snel de stempel ‘ADD’ of ‘Asperger’.

Kenmerken hooggevoelige kinderen

De kenmerken van hoogsensitieve kinderen zijn zeker niet alleen maar negatief. Dit zijn vaak kinderen met een scherp oog voor detail en heel veel empathie. Ze voelen bepaalde dingen sneller aan en ze zijn vaak heel zorgzaam.

Hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger voor prikkels en kunnen daarom meer moeite hebben om hiermee om te gaan. Ze voelen zich sneller overweldigd en dit kan zich uiten in teruggetrokken gedrag of huilbuien en boosheid. Hoogsensitieve kinderen denken dieper na over de dingen die ze voelen en beleven. Ze kunnen soms angstig reageren en geraken ook sneller gekwetst. Ze voelen zich sneller vermoeid door alle indrukken en kiezen vaker voor een rustige activiteit. Vaak hebben hoogsensitieve kinderen een grote verbeeldingskracht en denken ze langer na vooraleer ze een antwoord geven.

Daarnaast zijn er ook fysieke kenmerken zoals een lagere pijngrens, zachte geluiden heel goed kunnen registreren, plots schrikken van hardere geluiden en gevoeligheid voor licht.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is hooggevoeligheid geen stoornis. Het is een aangeboren karaktereigenschap die vaak voor een stuk ook genetisch bepaald wordt. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op 5 kinderen (20%) hooggevoelig is.

Tips omgaan met een hooggevoelig kind

Kinderen die hooggevoelig zijn houden niet van te veel drukte en verandering. Het kan helpen om ze veel structuur te geven in hun dagelijkse leven. Plan ook zeker voldoende rust in en laat je kind op voorhand weten wanneer er een verandering gaat plaatsvinden.

Hoogsensitieve kinderen willen zich vooral begrepen voelen. Goed luisteren naar je kind en tijd nemen om te praten is daarom heel belangrijk. In een drukke situatie kun je bijvoorbeeld samen met je kind een oplossing zoeken die rust kan bieden. Als je kind kwaad of heel druk wordt, is het belangrijk dat jij als ouder wel rustig blijft. Als jij ook boos gaat worden, krijgt je kind namelijk nog meer prikkels en zo maak je de situatie alleen maar moeilijker.

Houd ook zeker in gedachten dat hooggevoeligheid geen ziekte is. Het wordt meestal door de maatschappij en door andere mensen als een probleem gezien. Op school leren we om in kaders te denken en ons gevoel te negeren. Kinderen die hooggevoelig zijn hebben daarom vaak iets meer tijd en rust nodig en daar is op zich helemaal niets mis mee. Je kunt het ook als een gave zien, want je kind is bijzonder intuïtief, creatief en empathisch.

Meer weten?

HSP test voor kinderen

Hooggevoelig kind op school – 14 tips voor ouders

Hooggevoeligheid bij baby’s

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.