jan 26, 2021 | Inspirerend leven | 0 Reacties

Houdt angst om te falen je tegen in het leven?

Geschreven door De redactie

Iedereen heeft angsten en voor iedereen zijn deze weer anders. De angst om te falen kan je immens belemmeren in het hebben van een gelukkig leven. Je bent echter niet de enige, uit recent onderzoek blijkt dat 20-40% van de werknemers bang is om fouten te maken.

Er is geen definitie van falen, net zoals er geen definitie is voor succes. Dit is aan jou om te bepalen, zo heeft de een pas succes behaald als zij die CEO-positie heeft gekregen, terwijl een ander zich succesvol voelt bij een dagelijkse wandeling. Hetzelfde geldt voor falen, jij bepaalt (onbewust) wanneer je hebt gefaald en vanuit daar komen je angsten voort.

Hoe weet je of jij last hebt van angst om te falen?


Als je langere tijd in hetzelfde ritme en denkpatroon zit dan heb je wellicht niet meer door dat je een angst hebt (ontwikkeld) om te falen. Hier zijn een aantal kenmerken van het gedrag van mensen die bang zijn om te falen:

  • Je neemt snel genoegen met minder: Je had ook wel willen solliciteren op die vrijgekomen functie op je werk, maar die ijverige collega krijgt hem vast en zeker. Daarnaast ben je redelijk happy met je baan dus waarom zou je daarvan af willen stappen?
  • Je hebt overal een excuus op: ‘Ik ben niet slim genoeg voor een carrière switch’, ‘ik weet nu al dat ik 3x per week sporten niet zal volhouden’ of ‘ik heb niet genoeg geld om voor mezelf te beginnen’. Mensen met een angst voor falen zijn een ster in het verzinnen van excuses zodat ze niet aan iets nieuws hoeven te beginnen.
  • Je praat jezelf naar beneden: Op het moment dat je faalt (volgens jou), krijg je een heel negatief zelfbeeld. Alles aan jou is op dat moment niet goed genoeg en niks zit je mee in het leven. Het gaat hierbij niet enkel om het feit dat je bijvoorbeeld een deadline niet hebt gehaald maar het beïnvloed je volledige mindset en zelfbeeld.

Hoe doorbreek je de angst om te falen?


Zodra je door hebt dat je een angst hebt om te falen, heb je de eerste stap al gezet. Het helpt veel mensen om te visualiseren. Hoe ziet jouw ideale leven eruit over 10 jaar? Schrijf dit uit of maak een moodboard en bepaal hier waar jouw kwaliteiten liggen op werk- of privégebied. Werk vanuit daar terug naar realistische doelen voor een 5 jaren plan, een twee jarig plan en welke stappen je dit jaar kan zetten. Vaak lijkt je doel in je hoofd zo groot dat er geen andere optie is dan dat het gedoemd is om te mislukken. Zodra je de doelen kleiner maakt wordt het ineens behapbaar.

Fun facts:


De meest succesvolle mensen hebben te maken gehad met falen in hun carrière. Zo werd Michael Jordan niet toegelaten in het basketbalteam van zijn middelbare school omdat hij niet goed genoeg zou zijn. Warren Buffet, een succesvolle zakenman, werd afgewezen door Harvard University en Steve Jobs had meerdere producten ontwikkeld die niet aansloegen totdat hij met de IPhone kwam.

Wat hebben zij gemeen? Ze gaven niet op! Door te falen leer je en dit zal je uiteindelijk betere inzichten geven. Werkt de ene manier niet? Dan verzin je een andere manier. Er leiden meer wegen naar Rome en dat geldt ook voor jou 😉

https://www.entrepreneur.com/article/354062

https://www.mindtools.com/pages/article/fear-of-failure.htm

https://coventryobserver.co.uk/lifestyle/is-fear-of-failure-holding-you-back-heres-how-to-overcome-it-25203/

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.