terug naar school

aug 22, 2019 | Inspirerend leven | 0 Reacties

‘Terug-naar-school-stress’ bij kinderen: nuttige tips

Geschreven door De redactie

1 september komt er weer bijna aan en niet alle kinderen kijken daar naar uit. Kinderen ervaren dikwijls veel stress naar aanloop van een nieuw schooljaar. Ze komen in een nieuwe klas terecht, moeten voor de eerste keer met de fiets naar school of krijgen een leerkracht die ze niet zo leuk vinden. Hoe ga je hier als ouder het best mee om?

Een beetje gezonde stress voor het schooljaar is normaal en kan zeker geen kwaad. Sommigen kinderen ervaren het net als positief om weer terug naar school te gaan omdat ze soms te vrij worden gelaten tijdens de vakantie. Op school geldt er weer structuur en dit kan een gevoel van veiligheid geven.

Toch zijn er veel kinderen die wel degelijk stress ervaren als ze weer naar school moeten. Ze kunnen moeilijk omgaan met hetgeen hen te wachten staat. Naast wie gaan ze zitten in de klas? Zal de leerstof niet te moeilijk zijn? Sommige kinderen voelen zich niet zelfzeker genoeg om met al die veranderingen om te gaan. Als ouder kun je gelukkig al heel veel doen om je kind te helpen. Hieronder volgen enkele tips.

Luister naar je kind en zoek samen naar een oplossing

Kinderen die stress voelen kunnen hiervoor heel persoonlijke of specifieke redenen hebben. Belangrijk is dat je goed naar je kind luistert en een gesprek aangaat. Zeg niet meteen: ‘Het komt wel goed’ of ‘Dat is toch niet erg’. Ga zo diep mogelijk in op de gevoelens van je kind en zoek uit wat er precies achter zit. Bekijk of je samen een oplossing kan vinden. Als je als ouder een oplossing aanbiedt, weten ze dit vaak zelf al maar kunnen ze het niet goed toepassen. Dit vergroot hun onmacht. Laat je kind zelf suggesties maken over hoe het beter kan. Dit vergroot hun zelfvertrouwen.

Zorg thuis voor zoveel mogelijk rust en regelmaat

Wees als ouder zo goed mogelijk voorbereid. Vermijd dat je op het laatste moment nog dingen moet regelen zoals het kopen van schoolgerief. Zet de boekentas al klaar en verander geleidelijk aan de routine alvast door je kinderen vroeger naar bed te laten gaan. Op die manier verloopt de overgang naar de schoolroutine veel soepeler.

Praat op een positieve manier over school

Het is belangrijk dat je als ouder op een leuke en positieve manier praat over school. Leg je kind het nut uit van iets bijleren en dat ze dit nodig gaan hebben in hun latere leven. Je kan thuis bijvoorbeeld ook al enkele kleine rekenoefeningen maken en uitleggen dat dit belangrijk is als je iets koopt in een winkel. Wees ook eerlijk door te zeggen dat er dagen zijn waarop je misschien niet zoveel zin hebt om naar school te gaan en dat dit ook normaal is.

Meer weten?

Stress op school: de oorzaken

Stress bij kinderen. Wat zijn mogelijke signalen?

Hoe ochtendstress vermijden?

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.