zichtbaar zijn als een vuurtoren

Zichtbaar zijn als een vuurtoren – Waar komt de metafoor van de vuurtoren vandaan

Geschreven door Linda Nuyts

Zichtbaar zijn als een vuurtoren. Omdat ik zoveel ondernemers zag vastlopen in marketing heb ik er mijn missie van gemaakt om hen te laten ontdekken hoe het wel kan. De metafoor van de vuurtoren helpt daarbij.

De metafoor van de vuurtoren kwam ik voor het eerst tegen in een boekje van Stacey Hal met de titel: “Attract perfect customers  – The Power Of Strategic Synchronicity”. Het is een boekje van in 2011 dus echt niet nieuw. En toch is deze manier van kijken naar marketing niet bekend.

De metafoor van de vuurtoren laat ons zien dat we als ondernemer alleen maar ons licht aan moeten zetten. De vuurtoren staat sterk en stevig aan de kant van het water en schijnt zijn licht uit over de zee. De boten die in de haven moeten zijn buigen af gaan aan land.

De bootjes staan symbool voor jouw klanten. Doordat jij je licht helder schijnt kunnen ze jou herkennen en kunnen ze voelen dat ze bij jou moeten zijn. de andere bootjes varen voorbij en dat is helemaal prima. Zij zoeken een ander licht, een andere haven.

Een belangrijke vraag die je je kan stellen is: “Staat mijn licht wel aan?”

Een voorbeeld:

“Ann komt vertellen dat ze geen klanten heeft momenteel, wat ze wel spijtig vindt. Ze zou liever een goed draaiende praktijk hebben en komt voor marketingadvies. Nadat ik haar vertel over de vuurtoren, zegt ze onmiddellijk: “Mijn licht staat eigenlijk helemaal niet aan. Ik heb een moeilijke tijd achter de rug. Mijn moeder is onlangs overleden en ik had rust nodig. Ik heb dus echt onbewust mijn licht uitgezet om die rust te kunnen nemen.”

Als je licht uit staat, is het logisch dat niemand je ziet. Als het je onbewust even geen klanten wil kan het zijn dat je licht gewoon uit staat. Maar er kunnen nog tal van andere redenen zijn. Denk maar aan de angst om ‘pusherig’ over te komen. Of de overtuiging dat je ‘maar beter kan zwijgen, dat je niets interessants te vertellen hebt’. Soms kan het zijn dat een ondernemer nog niet genoeg in zichzelf gelooft of twijfelt of hij wel een echte ondernemer is.

Maar het is niet altijd zomaar beperkend denken

Maar het kan ook zijn dat je alleen maar schreeuwerige en manipulatieve marketingtechnieken kent en daar eigenlijk niet aan mee wil doen. Als ik jouw vraag wat jouw waarden zijn als ondernemer, dan is de kans groot dat je authenticiteit noemt, eerlijkheid, vrijheid. Als je dan vindt dat marketing puur manipulatie is of dat je veel lawaai moet maken en anderen moet overschreeuwen. Uiteraard kom je dan in conflict met jezelf.

Vaak wordt ons dan ook nog verteld dat we onszelf klein houden, niet onszelf geloven en dit ‘gewoon moeten doen als we succesvol willen zijn’ waardoor je nog meer onzeker wordt en het toch maar gaat proberen. Met alle gevolgen vandien.

Want inderdaad het kan wel zijn dat je jezelf klein houdt. Maar dat is niet altijd zo. Het kan ook gewoon zijn dat je weerstand hebt tegen bepaalde technieken. En daar heeft angst of jezelf beperken niets mee te maken.

Zichtbaar zijn als een vuurtoren – vragen om even bij stil te staan:

  • Laat ik mijn licht volop schijnen? Waar wel? Waar niet?
  • Welke overtuigingen over mezelf zorgen ervoor dat ik mijn licht dim?
  • Wat zijn mijn overtuigingen over de wereld/de omgeving waardoor ik mijn licht dim?
  • Welke marketing/verkooptechnieken zie ik rond mij waar ik niet aan wil meedoen? En hoe kan ik dat anders doen?

Bekijk het volledige webinar ‘ Zichtbaar zijn als een vuurtoren ‘

Klik hier als je nog meer wil lezen over authentieke contentmarketing

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.

Gerelateerde blogs

Wil jij ook op de hoogte blijven?

Wil jij graag weten wanneer er nieuwe blogs, nieuwe interviews of andere leuke dingen verschijnen? Schrijf je dan in op de High Vibes nieuwsbrief en ontvang max 2 keer per maand onze inspiraties in je mailbox.